Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Πλωτό γκέτο απλήρωτων και ανασφάλιστων εργαζόμενων το “Ελλη Τ”

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ergasiakodeltio

Οργιο μαύρης ανασφάλιστης εργασίας σε βάρος δεκάδων ναυτεργατών και πλήρης έλλειψη των μέτρων ασφαλείας εντοπίστηκαν χτες το πρωί από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και τη μεικτή Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «ΕΛΛΗ Τ», το οποίο επισκευάζεται στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας.

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, στον οποίο συμμετείχε και το Λιμεναρχείο Κερατσινίου, βρέθηκαν 51 ναυτεργάτες οι οποίοι, με ευθύνη της εταιρείας «CRETA LINES», που εμφανίζεται ως διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, ήταν ανασφάλιστοι και επιπλέον εκτελούσαν σοβαρές επισκευαστικές εργασίες (καθαρισμούς, βαφές, μηχανουργικές εργασίες) οι οποίες πρέπει να γίνονται
αποκλειστικά και μόνο από τα ειδικευμένα συνεργεία της Ζώνης. Οι εργασίες γίνονταν χωρίς να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και χωρίς να υπάρχει τεχνικός ασφαλείας.

Η υπόθεση δε σταματάει εδώ. Μέλη του πληρώματος βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 14 Φλεβάρη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους από την εταιρεία «ENDEAVOR SHPPING», η οποία εμφανιζόταν ως πλοιοκτήτρια μέχρι που εμφανίστηκε διαχειρίστρια η «CRETA». Μόνο σε 6 μέλη του πληρώματος η «ENDEAVOR» οφείλει βεβαιωμένα και με δικαστική απόφαση 120 χιλιάδες ευρώ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων η ίδια εταιρεία οφείλει ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ που φτάνουν το ποσό των 330.000 ευρώ!

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία σε καταγγελία τους στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και αλλού επισημαίνουν ότι «το ΥΠΑΑΝ και οι υπηρεσίες του έχουν τεράστιες ευθύνες» για αυτή την κατάσταση και απαιτούν «την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών και την ασφάλιση όλων στο ΝΑΤ». Να σημειωθεί ότι δύο εκπρόσωποι της εταιρείας «CRETA» συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία.

Για το ίδιο πλοίο είχαμε δημοσιεύσει παλιότερα (εδώ), ωστόσο από τότε δεν πείραξε κανένας τους εργοδότες ενώ οι εργαζόμενοι έχουν μεταχείριση σκλάβων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου